Alpakka? « Alpakka Sigdal

Alpakka?— Skrevet av anneline

Hva trenger du for å ha en alpakka?
Avhengig av kvaliteten på beite, vil du trenger om ett hektar land for inntil seks alpakkaer. Det er fint med ett høyt sauegjerde på ca 120 cm. Dyra skal ikke gjerdes inne med piggtråd, da de kan sette seg skikkelig fast på grunn av den lange fiberen.
Vi anbefaler ikke å holde to alpakkaer på mindre enn ett mål, selv to eller tre dyr trenger plass og for å kunne bevege seg bort fra andre dyr. Alpakkaen vil også trenge et sted å ly fra vær og vind hvor maten er tørr

Foring Alpakka
Alpakka spiser gress og høy. Pass på at alpakkaer ikke overspiser seg, da de kan bli overvektige. De trenger en konstant tilførsel av ferskvann. Alpakka er som andre husdyr, du kontrollere giftige ugrass i nærheten av for eksempel hekken din.

Alpakka Care
Alpakka er flokk dyr, og bør alltid være sammen med andre alpakkaer. Du bør aldri ha bare en eneste alpaca alene, da den vil bli veldig stresset. En alpakka må bli klippet en gang i året, på våren, for at den kan holde seg god og varm på vinteren.
Du må passe på at de ikke får mark og behandle det når det er aktuelt. Du må du også å vaksinere mot clostridial sykdommer, normalt utføres hvert halvår av dyrlege.
Bortsett fra trimming av tå negler og tenner , trenger alpakkaen lite regelmessig vedlikehold.

Alpakkaer som kjæledyr
Alpakka kan du ha ett kjempegodt forhold til. Det er viktig å vite at vi ikke har alpakka som hund. De er veldig selvstendig i flokken sin, og trives nok best med det. Ett par kastrerte hanner er en fin måte å ha alpakka på hvis du ikke har planer om å drive med avl.

Spytter de?
Heldigvis er det bare noe alpakkaer gjøre for å etablere dominans over andre alpakkaer, i stedet for mennesker. Hvis du er i en uheldig posisjon, er det mulig at en alpakka kan spytte på deg.

Komme i gang Alpakka Avl..
Alpakka har en gjennomsnittlig drektighetstid på ca 11,5 måneder. En baby alpaca kalles en CRIA. Det er en stor fordel at hoppa erflink med crian. Da utvikler som regel den lille seg til å bli en fin alpakka å hanskes med. De som blir for tamme tidlig, vil kunne få en adferd som er vanskelig å håndtere når de bli eldre.
En hingst bør velges med omhu for den beste ullen kvalitetform og proporsjoner.
Hvis du planlegger din egen avl flokken, kan du kontakte oss og vi vil gjerne råde.