Om dyra « Alpakka Sigdal

Om dyra— Skrevet av admin

Alpakka er et langhalset dyrsom er kjent for sin varme og luksuriøse fleece. De er medlemmer av camelidfamilien og kommer fra Sør-Amerika der de har eksistert i tusenvis av år. Alpakkaen er antatt å være blant de første dyrene noensinne temmet av mennesket, de har blitt avlet og oppdratt de siste seks tusen år av inkaene og deres etterkommere.

Bosatt høyt i alti Plano, den kalde og tørre slettene langt oppe i Andesfjellene i Peru, Chile og Bolivia, har alpakkaer tilpasset det kalde været på fjortentusen fot over havet. Dette hjelper oss til å forklare hvorfor deres pelsen er så tykk og varm.

Hva brukes en alpakka til?
Alpakka bli klippet en gang i året, som sauer. Vi klipper dyra rundt mai tider for at fiberen deres skal vokse ut igjen før neste vinter, samtidig som det holder dem kjøligere under i de varme sommer månedene. Fiberen blir deretter sortert før vi leverer det til Telespinn for videre behandling og etterhvert ferdig spunnet garn.
Alpakka fiber er varmere enn ull, mykere enn ull, lettere enn ull, sterkere enn ull, ikke klør den som ull, inneholder ikke lanolin, og er hypo-alergenic. Myk som kashmir, men mer holdbar. Meget sterk, men veldig mykt lukseriøst fiber.
Alpakka fiber kommer i mange naturlige farger. Det er tjueto forskjellige nyanser av hvite, grå, brune og svarte. Disse fargene vil aldri blekne i sola. Hvit fiber kan farges til hvilke som helst farge.

Hvor lenge har alpakkaer vært i dette landet?
De første alpakkaene kom til Norge rundt 2004.
I avlsforeningen blir ønsker vi at alle dyra skal bli registrert. Denne registrering papirer vil vise hele slektstreet til hver alpakka, så langt tilbake som mulig til det første importerte slektninger.

Hva er de to typer alpakkaer?
Alpakkaer kommer i to varianter, hver med ett morsom søramerikansk navn: Huacayas og Suris. De er forskjellige da fiberen vokser forskjellig på disse to variantene.
Huacaya (uttales “wha-KAI-ah”) har en uklar teddy-bear-aktig pels med tett men lette krøller som gir en noe luftig utseende.
Suri (uttales “SIR-Ree”) har lange renn fiber som henger rett ned langs siden i lange silkeaktige strenger.
Huacayas og Suris kommer begge i de samme fargene. Den primære forskjellen, er utseendet på fiber. Da fiber strukturen er så forskjellig, blir de alltid bedømt separat på utstillinger.
Er ett slag bedre enn den andre? Nei, det kommer hvilke type alpakka man liker best.

Alpakka Fakta:
Alpakkaene kommer fra Sør Amerika hvor de bor i tørt høy landet kalt alti Plano i høyde opp til 14000 fot.
Alpakka er medlemmer av Camelid familien, hva veterinærer kaller “camelids”. Andre søramerikanske Camelids inkludere lama, den Guanaco og Vicuña.
Det er seks millioner alpakkaer i Sør-Amerika, tre millioner i Peru alene. Mest hvite. Den hvite rase gjøre det lettere å farge det fiber med lysere farger senere.
I Nord-Amerika har alpakka oppdrettere ofte fargede alpakkaer, fordi hånd spinnere, vevere og fiber kunstnere foretrekker alle de flotte nyansene av fiber tilgjengelig i naturlige farger.
De kommer i 22 forskjellige farger. Nyanser av svart, grå, brun, brun, rød, gull og hvit.
I utstillingsringen er alpakkaer klassifisert i 16 ulike farger å forenkle jobben til dommeren.

Alpakka fiber er varmere enn ull, mykere enn ull, lettere enn ull, sterkere enn ull, ikke klør det som ull, og er en allergivennelig lukseriøs fiber. Baby alpakkas, crias (“CREE-ahz”), elsker å løpe, hoppe og leke.
Drektighetstiden for alpakkaer er 11 1 / 2 måneder.

Alpakka er flokk dyr, og er helt avhengig av gruppen for sin sikkerhet og tilfredshet. Hvis en ruller en ruller seg i sandbad, vil andre følge etter. Hvis en går for å gjøre fra seg (de pleier å på ett sted alle sammen), vil de andre komme for å stille seg opp i kø.

Alpakka er veldig nysgjerrige dyr, alltid nysgjerrig på verden rundt dem. De vil lene seg over gjerdet for å inspisere noe nytt, for eksempel en ny CRIA i neste inngjerding.
Nysgjerrige alpakkaer vil løfte hodet for å inspisere en bil kommer kjørende imot.

Alpakka vil lage en varsellyd hvis de senser en fare. Det høres ut som en mellomting mellom et esel og en papegøye. En veldig særpreget og kraftig eee – eee – eeeeeh “lyd.) En alpakka vil varsle, og hele flokken vil se opp for å se hva det er. Trusselen er kanskje ikke farlig engang, men noen ganger reagerer de bare på noe nytt at de ikke har sett før.